Anak!!

Usia perkahwinanku menginjak 10tahun..22.08.2012..Belum ada cahaya mata. Tapi tak apa, yang penting mata kami tetap bercahaya. 😆

Ya..ramai cakap kami menumpang kasih anak saudara..ya anak saudara kami ramai..abang dan kakak kami produktif .Anak-anak kawan kami pun ada.Ok lah untuk menumpang kasih kan.banyak lagi nikmat lain Allah bagi di muka bumi ini.

Tapi sensitif juga bila berkumpul masing2 ada anak..cakap tentang anak…semua anak..masalah anak…

Tapi anak bukan satu masalah..malah bagi kami sudah kalis dan biasa..

Orang tak ada anak ni.plan dia banyak eventhought dia jarang2 rasa sunyi tu biasa…. setakat ni perancangannya, nak travel sama-sama ke sana ke mari.. nak ziarah sapa-sapa yang ada kat overseas..Kalau nanti ada rezeki anak, tak tahu la planning macam mana kan. 🤣

Nak shoping pon xada halangan..orang cakap rezeki duit tu banyak.. alhamdulillah boleh la spend nak bli apa..duit tak habis kat pampers dan baju baju anak😅

Tapi sedih juga dengan satu ayat orang..

“Korang tak ada anak, ok lah.. ujian tak ada anak tak seberat kami yang ada anak ni..”

Siapa cakap kami tak da unian .tak ada anak tu ujian paling berat buat kami yang berpasangan ni.

Alahai puan.. kalau laaa awak tahu hati kami yang tengah tunggu rezeki ni. Pasti awak tak nak duduk tempat kami. Pasti awak lihat anak itu sebagai satu rahmat, pasti awak akan rasa syukur nikmat sangat tengok wajah anak. 😁

Allah bagi kita ujian atas kemampuan kita.. Allah Maha Adil.. paling Adil sekalian alam.. berpegang saja pada itu. Insyaaaallah, tak akan terbeban. 🖤

Yang best bila belum ada anak ni..

Boleh berlakon pengantin baru ✔️
Masa ikut suka la 2 pagi nak keluar pun ok ✔️
Travel adhoc kita selalu kasi onz ✔️

Kadang cuti kerja pon kita kene cover member punya family problem😅seolah kami tiada keluarga ..yakk!!!anak x de pengasuh la .anak demam la..cuti sekolah anak la..cuti plan nak raya bersama la…aduhhh 😫😫

Nikmat mana nak di dusta?

Itulah kesabaran yang kami tunggu..mungkin dah banyak kelalaian yang kami lakukan hingga allah jangka kami belum bersedia..mungkin juga nikmat itu hadir bila tak di jangka..mungkin juga allah punya lebih baik dari segalanua..

🤲doakan kami mendapat kasih sayang dari syurga🤍

Mimpi atok!!

Alhamdulilahh…bismillahirahmanirrahim….allah ala kullihal….

Dah lama menyepi dari penulisan blog …kali ni ternyata ‘cinta’ nya masih ada…maka akn aku ceritakan sedikit kisah dna inginkan pendapat kalian sebagai pembaca.

Permulaan hari yang baik,insya Allah .Aku memulakan rutin harian untuk ke tempat kerja.Terdetik di hati nak sedekah subuh. Alhamdulillah.Allah hantarkan cara seiring dengan niat.Pada pagi itu terjumpa seorang pakcik sedang minum di kedai kopi duduk berseorangan.Renungan seorang lelaki lewat usia.Pandangan yang sayu penuh kasih sayang .Dia duduk di kerusi bersebelahan alat bantuan untuk berdiri dan berjalan(cruthes).Kedai itu adalah tempat di mana aku singgah setiap hari membeli bungkus makanan untuk sarapan pagi.Rata pelanggan adalah kebiasaan ahli surau di hadapan kedai makan tersebut.Tapi,kali ini lelaki lewat usia itu agak baru ku kenali.Ingin ku tegur tetapi agak jauh .Selesai mengambil makanan,aku teringin untuk belanjanya.Hari ini aku ku bayarkan makanannya.Lalu dia berdiri seperti menghalang.Aku meneruskan seperti niat asal.

Pertolongan tanpa memikirkan ape akan terjadi esok hari.

Selesai menghulurkan note duit kertas..aku ke tempat kerja dengan menaiki motorsikal.Amat janggal kalau tidak bertegur sapa.Lalu aku menhulurkan salam pada pakcik yang ku bayarkan makanannya tadi.Dari jauh aku terbayang atokku di kampung yang sedang sakit.Dah lama aku tidak berbakti padanya memandangkan kami tidak begitu akrab sejak kecil…

Keesokannya,iaitu hari ini.aku masih berjumpa atok yang sama semalam kubantu..hari ini akan kubayarkan lagi makanannya memandangkan aku niat membantu sebab teringat akan atokku tapi niatku tidak berjalan seiring dengan perancangan.

Aku hanya mampu bertegur sapa kerana bayaran makanan telah di buat oleh insan lain.

Agak janggal jika tidak bertegur sapa lagi,aku agak segan.akhirnya ku gagahi untuk membuka mulut bertanya..di mana dia tinggal kerana seawal pagi dia sudah menapak di kedai bersama alat berjalan kakinya.Bagiku amat sukar hanya untuk mengalas sedikit makanan dia harus keluar rumah dengan kudrat yang di mamah usia.

“assalamualaikum…pakcik tingal kat mane??”,sapa ku

“wa’alaikumussalam..tu hah,tak jauh.simpang depan surau satu lagi tu.”jawabnya.

“semalam,pakcik mimpi kamu ajak pakcik makan lagi.makan roti canai..tapi pelik tak pernah lagi orang ajak makan roti canai atas daun pisang .”katanya lagi

Sambil memikirkan kata-kata nya,aku berlalu pergi dengan sejuta pemikiran di hati.sempat aku menghulurkan senyuman.hanya itu yang harus ku berikan.

Keadaan pagi yang panas,aku begitu sebak .tapi apa maksudnya..Hanya allah yang rangcang allah juga yang menentukan..semoga perkenalan ini yidak mendatangkan sebarang kemudaratan.

Singapore day trip

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODcyNDU0NTgxNDA1MzQ0?story_media_id=2081134778631213778_222464117&utm_medium=share_sheet

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

I am a workaholic lady.After got permission to take a leave for a week,my friends and i decides to spent time with fun..so,we are decide to go to singapore .

From terengganu we take a bus on night travel to johor bharu ..from 9pm at terengganu terminal bus and arrives at 4am on terminal bus larkin,johor.

While waiting the tour guide,we pray subuh and having a breakfast at bustand corner..

We need to bath and rest for a while.the tour guide name amin take us to Strand hotel apartments.we just take 1 hour to the strand hotel,danga bay to check in

For the first time self check in hotel with online virtue ,we passed the security guard and entrance..yeayyy!!!!(actually for the first time check in with the dirrection and a fews step)…

Having a day with own activities fot today.. tomorrow as promised,en amin plan to start a journey on 8am..

Tonight wehad dinner 🥗 murtabak at danga bay areas..chatting and ‘lepak mamak’..

8am.on a day trip plan…breakfast again at johor bharu foodcourt that i can’t remember now what the place name ..we try to eat nasi ambeng that famous in johor bharu…

In a car with 7pax,we continued plan for a day trip to singapore…..the journey began

Gerakkan pasukan khas..😅

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum…..Alhamdulillah….semua berjalan dengan lancar….posting kedua bagi tahun 2022…

Posting kali ini mengenai kerja amal sukarelawan bagi menghadiri majlis khatan (sunathon) di pondok di sekitar sandakan,Sabah.

Diharap program ini mendapat sambutan yang mengalakkan serta sokongan dari pelbagai pihak.Kerja amal ini juga di naungi oleh imancare ..Alhamdulillah support kali ini amat besar dan amat mengalak.

Sumbangan iqra bagi penduduk tempatan di kawasan sekitar sandakan

Laporan Program Berkhatan Sandakan 2022.

15hb Jan
Madrasah Teratak Ar-rahman 2,
kampung sampah, Sandakan.
130 peserta

16hb Jan
Madrasah Teratak Ar-rahman 2,
Bandar Letat Jaya,
Sandakan.
120 peserta

17hb Jan
Masjid Nur Al-Laily,
Bandar Laila,
Sandakan
120 peserta

Turut membantu membaiki kemudahan tandas dan paip air ..

Sekadar perkongsian…jika anda mepunyai dana dan bantuan boleh hulurkan kepada pasukan iman care dan pgmes atas sumbangan ikhlas anda..kami dahulukan dengan ribuan terima kasih atas sokongan dan pendapat anda

Akan datang,perkongsian ke gua bewah dan gua taat…

Happy 2022 !!selamat tahun baru..

Baru-baru ini kita di kejutkan dengan leadaan bencana banjir di sekitar bandarya dan juga beberapa buah negeri yang terlibat.Pada kali ini kami di gegaskan untuk memberi sedikit bantuan prihatin dan khidmat sokongan kesihatan serta bantuan bagi membersihkan kawasan yang turut sama terjejas..

Aktiviti sukarelawan amal

Bismillahirahmanirrahim…..

Sepanjang perkhidmatan ini adalah satu peluang yang amat bermakna diberikan padaku.Kali ini berpeluang dalam pasukan yang bernaung dan bekerjasama dengan pasukan NGo dalam melaksanakan satu kegiatan amal yang beraktiviti setiap tahun.

pasukan yang lama tertubuh dengan bantuan pasukan pgmes(pasca siswazah) dan papisma.

Ibrah dan perkongsian ini saya mulakan dengan catatan aktiviti harian pasukan amal dari jabatan kesihatan tterengganu

Tempat pertama yang saya sertai adalah kembara Acheh..

Masjid Acheh

ya allah.. Indah betul bumi acheh… View heartbreathtaking…

Persembahan sambut kedatangan dari anak SMa..
Pengagihan kit kifayah solat
Agihan naskah al quran
Santunan anak2 pondok

Pada kali ini kami melakukan aktiviti khatan di Ho chi minh dan betong vietnam…

Tentatif aktiviti
Sumbangan untuk di berikan kepada penduduk setempat
Kos perjalanan
Banner khas program amal
Hotel dan penempatan
Aktiviti muafakat
Penduduk kampung
Aktiviti khatam dna bacaan quran

Sekian sahaja kegiatan pada kali ini.sekadar kenangan sepanjang aktiviti

Aktiviti di mabul

120 naskah al quran utk sadakah….Pasukan kesihatan ke mabul island sebenarnya bukan nak suka2.tapi mereka pergi kerana tgjwb nak mengkhatankan budak2 islam di sana selain menunaikan tgjwb fardhu serta bersedekah..

P/s:Semoga perkongsian ini amat bermakna buat mereka di luar sana dan diharapkan kumpulan ini banyak memberi sumbangan dan di murahkan rezeki berlipat ganda lagi.

Naskah cetakan al quran untuk di sedekahkan

Sumbangan dari collection semua pihak untuk di sumbangkan kepada penduduk

Mengambil detail dan data penduduk setempat bagi melancarkan majlis pada keesokan harinya
First day sampai sana,aktiviti kemasyarakatan yang dilakukan bagi menjalinkan ikatan adalah gotong royong membersih kawasan dan perkenalan.di sana kami berkumpul dan masak2 sambil bercerita dan berkongsi masalah serta matlumat..

Makanan laut (seafood)
Mengutip pengalaman dari penduduk bajau laut dalam mencari rezeki dan sumber pendapatan.

hari kedua adalah mengajar basiclife kepada ustaz dan imam dan penduduk di sekitar masjid.pendedahan tentang pengendalian cara menyelamatkan penduduk dan masyarakat dlaam keadaan kritikal apabila berlalu dan perlukan pertolongan kecemasan.

Doa selamat sebelum memulakan majlis dan mendapat keberkatan dari program yang di anjurakan.
Sesi muafakat bersama penduduk kampung

Sekian intipati dari kumpulan amal sunathon dari semenanjung malaysia..

Snorkeling time last activities there….
Terjumpa dengan sepupu tengah kerja…
Maritim and hobies…sama naik…

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=486288332190456&id=100024278802190

Mabul view by him….

Jeruk Buah Tempatan

Makanan berasakan jeruk adalah makanan biasa yang di makan ketika tiada selera makan,rasa teringin pada makanan asam,mengidam,atau sebagai pencuci mulut.Kadang kali pengambilan jeruk asam ini adalah sekadar makanan penyedap mulut bagi yang kurang selera makan atau tidak sihat tubuh badan.

Variety of fruit pickles 😋
Jeruk betik/papaya pickles
Jeruk kedondong
Jeruk mangga
Jeruk buah kedondong

Tidak asing lagi.makanan ini juga amat popular di pantai timur semenanjung malaysia iaitu di negeri kelantan

Nature •Lake kenyir

Remembering of experience with hsnz sopd department group to kenyir waterfalls. .

Ya allah, satu pengalaman luar biasa.. Kenangan tidur dalam boat yang bergerak, berkelah, mandi manda, memasak sama sama,lepak tepi boat sambil menikmati suasana hujan turun, chit chat golek-golek santai dengan bantal kat tepi bilik sambil menikmati gelombang atas air. semua aktiviti banyak atas boat…makan tidur and B. O.  SEMUA ATAS BOAT. Malam berBBQ, siap karaoke.. Best!!.

Hiking to kelah santuary almost 2hour with kiddos..

Paling seronok dapat pengalaman musim hujan., tidur dalam boat tepi waterfalls,.Terdengar kicauan unggas malam…tiada connection wireless..no internet,no gadjet,…

Houseboat kami sewa khas.. Ada pelbagai pilihan ikot keselesaan dan pastikan boat yang safety for kid,for guest.

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3OTE3NjgxNTk3MzE1MjY4?igshid=ruh5fdp2v95u&story_media_id=2093029693728330256_222464117

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3OTE3NjgxNTk3MzE1MjY4?igshid=1gp8k8p16t8oz&story_media_id=2093029757381165924_222464117

Morning breakfast
Activities for kids
Surgery team

Our department surgery team

Malam tidur dengarlah bunyi suasana hutan, cengkerik, air terjun, ya allah… Best.. Mendamaikan… Nice experience i thought!! Never found outside there..

⛴⛴ BOATHOUSE KENYIR ⛴⛴
3 Days 2 Nights

RM350/pax – Adult
RM320/pax – Child
Infant – Free

Boathouse Kenyir Incl/Excl

Included:
Malaysian Largest Lake Expedition
Travel on Top of a Floating Boathouse
Swim with the Fishes at Kelah Sanctuary
Taman Herba, Taman Rama-Rama
Simple Waterfall Trekking
Ketua Trip
Boathouse Accommodation
Sanctuary Kelah
Meals [B,L,D & BBQ]
Air Terjun Lasir & Air Terjun Saok
Life Jacket & Swimming activities
Guide & Cooking Crew

Excluded:
Peralatan Memancing
Transport to Kenyir

Sunrise view
Tempah maut baru dapat snap..
Small boat taxi transfer to kelah santuary before hiking

Day 1

10:00AM : Bergerak ke Taman Rama-Rama
11:00AM : Sampai Taman Rama-Rama
12:00PM : Bergerak ke Taman Orked
LUNCH
2:00PM : Bergerak ke Air Terjun Saok

Day 1,early morning wakeup for the seing the view of sunrise while eating breakfast..
Lunch menus

Aktiviti Bebas: Mancing,Mandi Manda, Rest. Bermalam di sini
MINUM PETANG & BBQ

Day 2

BREAKFAST
10:00AM : Bergerak ke Taman Herba
12:00PM : Sampai destinasi
LUNCH
2:00PM : Bergerak ke Lasir Waterfall
3:00PM : Sampai sudah
Aktiviti Mandi Manda, Jungle Trekking, Mancing Bermalam Di sini
MINUM PETANG & DINNER

Day 3

BREAKFAST
7:00AM : Bergerak ke Santuari Kelah
9:00AM : Sampai Destinasi
12:30PM: Balik ke jeti pengkalan gawi.
2:00PM : Di jangka tiba Jeti.

Walk and climbs the rope to the hiking place…
Bouat parks till the night stays…
Waterfalls

Laparascopic Vp shunt

New day.. New lesson.. New learn. 
yezza.!!!Baju hijau ku sarung lagi.  Mana mungkin bertukar baju.  Dah sebati… Kali ini special.. Seorang kawan mengambil telefon doktor bedah(surgeon) then,, click.. Click… gambar kami berada di dlam memori telefon tersebut 👌….
Satisfied!!!!

Lap Vp shunt by neuro surgery team

Tiktok!!tiktok!!mesengger bit berbunyi..

“nah kak… Gambar tadi.”mesej dibaca ..☝️.. Notify Midnight chat session bit alert….

Sebab msj ni dtg dri surgeon..kita keep as kenangan…..

Pertama kes vp shunt laparascopic done 2021…